Idealne do zabrania do pracy, szkoły, na uczelnię, wyjazd, piknik. Bezproblemowo zjesz je przy biurku, w samochodzie, czy na uczelni w czasie przerwy. Dodatkowo ich wykonanie zajmie ci niewiele czasu, a część składników możesz przygotować dzień wcześniej! Oto 7 szybkich i prostych przepisów do wykorzystania na każdy dzień tygodnia. Pamiętajcie, że mając ze sobą jedzenie w pracy nie będzie Was kusiło podjadanie batoników :)

Żeby polubić zdrowe odżywianie po prostu trzeba dać sobie szansę na spróbowanie jak największej ilości nowych produktów. Nie bójcie się nowych smaków, testujcie do skutku i poszerzajcie żywieniowe horyzonty. Chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Zrób to z Fitlovebox : http://bit.ly/zamówzdrowybox

1.Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka.

Składniki:

-1/2 pojedynczej piersi z kurczaka

-sól himalajska i czarny pieprz

-garść mieszanki sałat

-1/2 małego avocado

-4 pomidorki koktajlowe

-1/2 ogórka

-4 rzodkiewki

-1/2 cebuli

-garść kiełków rzodkiewki

-dressing: 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon,1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:

1. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem. Patelnię grillową spryskujemy lekko oliwą z oliwek i grillujemy pierś z kurczaka.

2. Następnie mieszankę sałat wkładamy do miseczki lub pojemniczka, który zabierzemy do pracy/na uczelnię.

3. Na sałatę wykładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórka, rzodkiewką i pokrojoną w pióra cebulę. Avocado obieramy i kroimy w paski. Dodajemy do sałatki razem z garścią kiełek. Grillowanego i lekko przestygniętego kurczaka kroimy w paski i dodajemy do sałatki.

4. Polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem.

2. Sałatka mocy z bobem i avocado.

Składniki:

-500 g bobu

-garść suszonych pomidorów

-garść pomidorków koktajlowych

-1 dojrzałe awokado

-2 łyżki soku z cytryny

-2 łyżki oliwy

-1/4 łyżeczki papryki wędzonej

-sól i czarny pieprz

-pietruszka

-garść szpinaku baby

Wykonanie:

1. Bób gotować do miękkości, czyli w zależności od wielkości ziaren około 10 – 18 minut.

2. W międzyczasie suszone pomidory pociąć na paseczki, a pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki. Awokado pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Posiekać pietruszkę.

3. Do lunch boxa wkładamy szpinak baby, wyłuskany bób i pozostałe pokrojone warzywa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną, na koniec polewamy oliwą z oliwek. Zamykamy lunch box i całość delikatnie mieszamy.

4. Otwieramy i posypujemy obficie pietruszką.

3. Sałatka z jarmużem i żurawiną.

Składniki:

-2 garści jarmużu

-1 garść szpinaku baby

-1/2 szklanki suszonej żurawiny

-2 łyżki soku z cytryny

-1 łyżeczka syropu klonowego

-sól himalajska i czarny pieprz

-do posypania: 1 łyżka nasion chia oraz pestki dyni

Wykonanie:

1. Jarmuż przełożyć na durszlak i powoli przelać gorącą wodą (około 500ml gorącej wody), a następnie szybko przelać zimną wodą z kranu – dzięki temu liście zachowają zielony kolor oraz witaminy. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.

2. Osuszone liście przełożyć do lunch boxa i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać nasionami chia.

4. Orzeźwiająca sałatka z arbuzem.

Składniki:

-1 kg arbuza

-garść czarnych oliwek

-1/2 ciabatty

-garść liści bazylii i mięty

-1/2 papryczki chilli

-sól i pieprz

Wykonanie:

1. Arbuza pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół, ciabattę porwać na kawałki. Ciabattę możemy przez chwilę zgrillować na rozgrzanej patelni, tak aby była chrupka.

2. Wszystkie składniki przełożyć do lunch boxa i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać chilli.

5. Sałatka z czarną soczewicą.

Składniki:

-100 g czarnej soczewicy

-garść pomidorków koktajlowych

-garść słonecznika łuskanego

-garść pestek dyni

-1 cebula

-1/2 papryki

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1 łyżka soku z cytryny

-1 łyżka musztardy ostrej

-sól i pieprz

-świeży szczypiorek

Wykonanie:

1. Do gotującej się wody wsypać 100 g uprzednio namoczonej soczewicy. Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić.

2. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w cienkie paski, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.

3. Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

4. Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5. Soczewicę i warzywa umieścić w lunch boxie, dodać podprażone nasiona oraz dressing. Całość wymieszać.

6. Sałatka z komosą i grillowanymi warzywami.

Składniki:

-szklanka komosy ryżowej białej

-1 cukinia

-1 papryka czerwona

-1 papryka żółta

-1 czerwona cebula

-2 pomidory

-natka pietruszki

-1 ząbek czosnku

-sól himalajska i pieprz czarny

-łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

1. Komosę przepłucz ciepła wodą, włóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min.

2. Warzywa pokrój.

3. Na rozgrzanym oleju kokosowym smaż warzywa około 5 min, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec oprósz je solą, pieprzem oraz pokrojoną natką.

4. Dodaj ugotowaną komosę i całość smaż jeszcze 2 minuty. Przełóż do lunch boxa i zabierz ze sobą do pracy!

7. Sałatka ze szpinakiem, gruszką i orzechami.

Składniki:

-3 garście szpinaku baby

-200 g sera gorgonzola

-100 g orzechów włoskich

-2 gruszki

-1 łyżka musztardy francuskiej

-1 łyżka oliwy z oliwek

-sok z 1/2 cytryny

-sól i pieprz

Wykonanie:

1.Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.

2. Gruszkę obrać i pokroić w plastry. Orzechy podprażyć na patelni.

3. Do lunch boxa wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.

4. Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać.