Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 puszka ciecierzycy

natka pietruszki

garść świeżej kolendry

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili mielonego

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki

1 łyżka oleju rzepakowego

kasza kukurydziana do obtoczenia

Na sos tahini:

¼ szklanki jogurtu naturalnego

¼ szklanki tahini

2 łyżki świeżego soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Do melaksera wkładam ciecierzycę, obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, czosnek, sól, paprykę,natkę pietruszki, chilli, kumin, kolendrę, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.

2. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć.

3. Obtaczamy nasze falafele w kaszy kukurydzianej i smażymy po 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

4. Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini.