Składniki:

2 łyżeczki oleju roślinnego

1 mała cebulka szalotka

2 cm imbiru

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1 łyżeczka kurkumy

1/2 papryczki chili

1,5 litra BULIONU JARZYNOWEGO

2 większe ziemniaki

1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni lub batatów

1/2 czerwonej papryki

4 liście jarmużu

1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego

1 łyżka soku z limonki

świeża kolendra

Przygotowanie:

W garnku na oliwie na wolnym ogniu zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać starty obrany imbir oraz starty czosnek. Po chwili dodać suchą soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili, wlać gorący bulion i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dynię lub bataty, pokrojoną paprykę. Przykryć, zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodać mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu bez twardej części pośrodku i gotować już bez przykrycia przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Doprawić sokiem z limonki i podawać z kolendrą.

Przepis od kwestia smaku!